[...] węglowodany zawarte w większości produktów żywnościowych przed upływem dwóch godzin i rozpoczęciem zawodów zostaną przerobione na energię. Organizmowi potrzebne są produkty trawione wolno takie jak np.: makarony, jęczmień, pełne ziarna zbóż, owsianka, niektóre odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające [...]
***Trochę historii.*** Po półrocznej, dość owocnej (84,5kg -> 71kg), redukcji przyszedł czas na robienie masy. Jestem już po miesiącu masowania "na sucho", a teraz zdecydowałem się na stack + mono. Końcówkę redukcji można prześledzić w moim poprzednim teście [...]
[...] 550kcal:9=60g tłuszczy dziennie Węglowodany: 2200-800kcal z białka-550kcal z tłuszczy=850kcal z węglowodanów dziennie 850kcal:4=215g węglowodanów dziennie (2,6g/kg) Jakie produkty powinna zawierać dieta redukcyjna? By dostarczyć a) białko: - mięso (np. pierś z kurczaka) - jajka - twaróg - ryby - sery b) węglowodany: (niski IG) - ryż brązowy [...]
[...] strony tego badania. IG siedmiu produktów był sprawdzony - owszem, jest to w porządku na wstępne szacunki i właściwy kierunek analiz, jednak nadal jest spora szansa, że inne produkty, które nie brały udział w badaniu, mogą rzucić zupełnie inne światło na całą sprawę. Dodatkowo niewielkie ilości białka i tłuszczy znajdowały się w skomponowanych [...]
[...] - budulec szkieletów stawonogów. 3. Występowanie / źródła poszczególnych węglowodanów: a. Cukry proste i dwucukry (zwykle glukoza i sacharoza): słodycze, napoje i soki, produkty mleczne (nabiał), przetwory owocowe i warzywne, sosy, b. Cukry złożone (skrobia): kasze, ryże, makarony, pieczywo, płatki zbożowe i mąka. 4. Co to jest IG [...]
[...] laktozy (obie mają niski indeks glikemiczny). 5. czas spożywania pokarmu, czas jedzenia ma wpływ na wydzielanie glukozy do krwi - im szybciej jesz, tym jest ono szybsze. 6. produkty bogate w tłuszcze, o niskim indeksie glikemicznym mogą być błędnie zakwalifikowane, bo tłuszcze i białko spowalniają opróżnianie żołądka, a tym samym i szybkość [...]
[...] to ide kolo 12) 2.na wiekszosci produktow (99%) napisane jest tylko po tajlandzku - nic nie rozumiem, w tym na 90% z tego nie ma umieszczonych wartosci odzywczych; a produkty europejskie sa 5 razy drozsze - nie oplaca sie kupowac 3.jesli jjem w restauracjach to ciezko mi powiedziec ile gram czego znajduje sie w posilku MOJ NOWY TRENING [...]
[...] na struktory naszego organizmu. Co samo w sobie podnosi przemiane materii. Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz [...]
[...] gdyż są to węglowodany mocno przetworzone, które zawierają masę chemicznych dodatków i 'śmieci' by oszukać nasze zmysły i lepiej nam smakowało. Nie dziwne więc, że przecież produkty naturalnego pochodzenia mają zazwyczaj nie miły smak, szybko się psuję, co nie? Więc do Was wybór należy albo jecie to co sztuczne albo skupiacie się na diecie i [...]
Indeks glikemiczny produktów, posiłku oraz diety służy do oszacowania zmian jakie zajdą w organizmie ludzkim po spożyciu produktu węglowodanowego. W pracy opublikowanej w The American Journal of Clinical Nutrition Brand-Miller wraz z wsp (2002). opisali skutki spożywania diety o wysokim indeksie glikemicznym zamieszczając badania przeprowadzone [...]
[...] chorób serca oraz poziom insuliny i cukru we krwi. Rodzaje, czy inaczej żródła białek na których koncentrowano sie w badaniu to czerwone mięso (chude), drób, ryby, jaja, produkty nabiałowe, orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat czy inne [...]
[...] a przy okazji koneser dobrej i smacznej kuchni oparta jest o powszechnie znane surowce spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Eliminuje się co prawda pewne produkty ale tak się składa, że są one składnikami naszego menu, obecnie uznawanego za standardowe, od bardzo niedawna w sensie dziejowym, tzn. nie więcej niż 200 lat. Ogólną [...]
[...] te ktore maja niski IG(indeks glikemiczny)dzieki czemu nie bedziemy powodowac powstawanie hustawki glikemicznej. I tak wiec do tego celu najlepiej nadawac sie beda takie produkty jak: platki owsiane,ryz ciemny, kasze, warzywa, niktore owoce. Oczywiscie weglowodany o wysokim IG tez sa potrzebne, ale tylko i wylacznie po treningu. Dzieki [...]
[...] żółte,topione W:warzywa zieone(np.brukselka,brokuły,kapusta,sałata,itp.),pomidory,niewielka ilość owoców (ale gł.te o niskim IG),mała ilość ziemniaków. Staram się wybierać produkty o niskim bądź średnim IG. Jedynie po teningu jem produkty o wysokim IG,np.b.dojrzałego banana,ziemniaki ugotowane w "mundurkach",rodzynki,itp. Nie piję [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] w którym się znajdował przed zjedzeniem posiłku bogatego w cukry. Odczuwamy to jako głód, zmęczenie i brak chęci do czegokolwiek... jak sobie z tym poradzić? Musimy jeść produkty o niskim Indeksie Glikemicznym. Indeks Glikemiczny - To wskaźnik zawartości cukru w danym produkcie, a dla naszego organizmu określa wzrost poziomu cukru we krwi. [...]
[...] suplementy. Ćwiczenia, zwłaszcza siłowe, mocno obciążają stawy, zatem by doprowadzić je do ruiny powinno się zadbać by przynajmniej raz w tygodniu, pojawiły się na talerzu produkty bogate w kolagen. Ja jadam dwa razy w tygodniu galaretkę z nóżek, która niesie ze sobą wiele złego, ale za to zapewnia sporą ilość kolagenu i to dobrze [...]
Nie wiedzialem czy dac tu czy do odchudzania...jest tu o samym jedzeniu wiec dalem tutaj. Mam kilka pytan co do spozywania posilkow, co wolno a co nie wolno. Chodzi mi o dane produkty. Opieralem sie glownie na tym: http://www.sfd.pl/DIETA__NIEZB%C4%98DNY_ELEMENT_ZDOBYWANIA_SI%C5%81Y_ORAZ_MASY_MIESNIOWEJ-t507414.html Informacje: Wiek 23 Wzrost 187 [...]
[...] to zdarza Nie zapominamy nigdy o dodaniu do posiłku warzyw jakie lubimy: ogórek, pomidor, papryka, marchewka (surowa najlepiej) , kalafior, brokuły, szpinak itp. Powyższe produkty wrzucamy do pojemnika i pakujemy w plecak, a w szkole jemy normalny posiłek. To właśnie jest najlepsze wyjście. No a co z chlebem? Jeśli mamy dostęp do dobrej [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]
[...] na czczo Od 70 do 99 mg/dL czyli rozumiem ze to jest poziom utrzymywany przez organizm do prawidłowego funkcjonowania. W momencie kiedy nie jemy albo jemy np samo mięso lub produkty niepodnoszące cukru we krwi ten poziom musi być uzupełniany z glikogenu ? Czy poziom cukru może spadać poniżej podanej wyżej wartości ? Na przykład po wysiłku [...]